Broodfok

Je wilt een hond, kat of ander huisdier. En dan liefst ook nog zo snel mogelijk, want het is voor een verjaardagscadeau, kerstcadeau, verlies van een ander huisdier.. en je wil niet op een wachtlijst staan waardoor het soms wel een jaar of langer kan duren voordat je je nieuwe gezinslid kan verwelkomen. Wat de meest logische stap voor vele mensen dan is, is om op internet de zoekterm ' puppy te koop' in te typen. Je krijgt een ruime selectie van jonge honden die onmiddellijk beschikbaar zijn, tegen een veel goedkopere prijs dan bij die ene fokker waar je een jaar moet wachten. Je springt in de auto, en enkele uren later heb je je nieuwe vriend al in je armen. Maar waar de meeste mensen dan niet bij stilstaan is ' waar komt mijn vriend vandaan?', ' wat is zijn achtergrond?', ' Heeft hij ziektes?'

'Werd hij goed behandeld en heeft hij daardoor geen mentale problemen?', ' Hoe en wie zijn de ouders?'. In andere woorden: heb je je nieuwe vriend gekocht bij een broodfokker, of niet, en wat zijn de mogelijke gevolgen hiervan?

Wat is Broodfok?

 

Simpel gezegd betekent broodfok het massaal kweken van dieren met als enige doel veel geld te verdienen. Dit gebeurt via grootschalige import enerzijds (uit landen van het voormalige Oostblok of uit Nederland, dat als doorvoerland dient), maar anderzijds ook in België met omvangrijke kwekerijen van honden en raskatten. Het is dan ook heel belangrijk je eerst te informeren over de plaats waar je je nieuwe huisdier koopt.

In België worden jaarlijks tienduizenden honden geregistreerd in de nationale databank. Helaas zijn niet al deze dieren op een ethische manier verwekt en aan de man gebracht. Bij het kweken, de import en doorverkoop van jonge puppy’s wordt te weinig rekening gehouden met het fysieke of mentale welzijn van de ouderdieren of de jongen. de gezondheid van deze dieren kan daardoor ernstig in gevaar komen. Soms is dit niet altijd op het eerste zicht merkbaar als je een schattige pup of kitten voor je hebt staan, maar de gevolgen van broodfok zullen over verloop van tijd, als uw dier ouder wordt ( soms al na enkele maanden) duidelijk merkbaar worden.

Hoe herken je een broodfokker?

 

  • Er zijn meer dan drie rassen beschikbaar of allerhande rassen zijn eenvoudig te bestellen.

  • Er zijn meerdere nestjes tegelijk, constant zijn er pups beschikbaar (bij een goede, correcte kweker werkt men met een wachtlijst).

  • De ouderdieren zijn niet aanwezig (uitvluchten als “ze zijn net bij de dierenarts” kan je maar beter niet geloven). Pups dienen bij de moeder te blijven tot ze verkocht worden.

  • De pups worden niet in huiselijke omgeving grootgebracht, maar in stallen, kennels, in een winkel, … Een broodfokker zal, wanneer je op afspraak arriveert, toch doen lijken dat de pup binnenshuis wordt grootgebracht. Hou je ogen dus open voor álle kenmerken.

  • Wanneer je bij de broodfokker binnenstapt, en je kan dezelfde dag nog de pup mee naar huis nemen zonder enige vragen rond de omstandigheden waarin je zelf de hond zal laten opgroeien, is dit een teken aan de wand. De broodfokker wil zo snel mogelijk de pup verkopen, om zo snel mogelijk winst te maken.

  • Koop nooit een pup online! Broodfokkers adverteren vaak via zoekertjessites als Marktplaats en tweedehands.be.

  • Vaak krijg je de papieren van je pup pas achteraf te zien, om dan te merken dat het om een geïmporteerde pup gaat.
     

Gevolgen Broodfok voor de dieren en voor u

 

De moederhonden beginnen hun ‘carrière’ als fokteef vaak al op zeer jonge leeftijd. Ze worden iedere loopsheid gedekt en dienen hun hele leven lang enkel en alleen als ‘fokmachine’. Tijd om hun lichaam te laten herstellen is er niet, want ze moeten 'opbrengen'.

Deze teefjes hebben doorgaans geen enkele vorm van menselijk contact, zien zelden of nooit het daglicht en hebben geen baasje dat hen af en toe een aai geeft of eens met hen gaat wandelen. Hun hele leven lang verblijven ze in een hok, tot ze er lichamelijk aan kapot gaan. Als ze op oudere leeftijd te weinig pups voortbrengen, worden ze bedankt voor bewezen diensten en worden ze in het beste geval gedropt in het asiel. Er zijn er ook die minder ‘geluk’ hebben en hun laatste adem uitblazen in het hok waar ze nooit uitkwamen. Bij degene die dan toch een tweede kans krijgen worden vaak erge verminkingen vast gesteld ten gevolge van mishandeling en het gebrek aan zorg.

Door het verder fokken met fysiek en mentaal ongezonde honden, in onverzorgde hokken of kooien, lopen nieuwe eigenaars veel kans op voortdurende dierenartsbezoeken met hoogoplopende rekeningen, opvoedingsproblemen en sterfte met verdriet als gevolg.

Honden uit het broodfokcircuit zijn vaak belast met erfelijke aandoeningen, omdat zij voortkomen uit ongezonde ouderdieren.

Er wordt bijvoorbeeld verder gefokt met honden die heupdysplasie hebben, omdat de fokker weigert om zijn ouderdieren daarop te laten testen. Dat is allemaal veel te duur en ‘brengt niet op’. Deze honden zijn vaak het resultaat van incestueuze paringen (bv. vader en dochter), met alle fysieke gevolgen van dien.

Pups uit het broodfokcircuit groeien later vaak uit tot honden met probleemgedrag. Honden zijn sociale wezens die gedurende de eerste levensweken een goede socialisatie moeten krijgen. Ze moeten reeds op jonge leeftijd in aanraking komen met vreemde geluiden zoals een stofzuiger of een mixer, ze moeten gewend raken aan autoritjes en moeten kunnen kennismaken met vreemde mensen, kinderen en andere dieren. Opgroeien in een huiselijke omgeving is dus een must voor een goede start. Pups uit de broodfok verblijven meestal in glazen bakken of afgesloten hokken.

Zij missen dus de cruciale socialisatieperiode en zullen daar later de gevolgen van dragen. Veel honden uit de broodfok hebben te kampen met allerlei angsten en kunnen daardoor zeer agressief uit de hoek komen. De vele bijtincidenten die in de krant te lezen staan, zijn daarvan vaak het gevolg

aba.png

Friend of the heart kennel

-  Golden retrievers

-  Chesapeake Bay Retrievers

-  Sociaal opgevoede honden

-  Officiëel erkend door de  

   Sint-Hubertus vereniging

Contact

Adres

Friend of the heart kennel

Stationsstraat 170

9185 Wachtebeke

(B) België 

  • w-facebook

© 2015 by Friend of the heart. Made by Muralia