Ichtyose

Ichtyose is een huidaandoening waarbij op de huid verdroging en schubvorming optreedt. De afwijking is erfelijk, en wordt veroorzaakt door een enkel defect gen. De naamgeving komt van het Griekse ἰχθύς ichthús, dat 'vis' betekent. De schilvering is meestal het ernstigst op benen en armen, maar het kan ook op het hoofd en rug zitten. . De huid ziet er geschubd uit met kleine schilfertjes.
 

Ichtyose is erfelijk. Je hond kan ofwel drager, leider of vrij zijn van Ichtyose. Als je hond Ichtyose heeft, zal hij dus voor de rest van zijn leven te maken krijgen met huidschilfers. Als je dit echter op jonge leeftijd goed behandeld ( met een bepaalde shampoo, te verkrijgen bij de dierenarts), kan je hond na een tijde helemaal schilfer vrij zijn. De juiste voeding en voldoende borstelen zorgen er ook voor dat de schilfers sterk verminderd worden. Je hond zelf heeft niet bepaald last van deze schilfers. Bij een grote hoeveelheid kan hij wel jeuk en last ervaren.  Eerder vermelde behandeling is dan zeker noodzakelijk.

De meeste fokkers laten hun honden testen op Ichtyose. Als een hond drager is, is het niet aan te raden te fokken met een hond die leider is. de kans op erfelijkheid is dan groot. 2 dragers geven vrijwel altijd Ichtyose vrije pups, of dragers die de schilfers niet hebben.

Friend of the heart kennel

-  Golden retrievers

-  Chesapeake Bay Retrievers

-  Sociaal opgevoede honden

-  Officiëel erkend door de  

   Sint-Hubertus vereniging

Contact

Adres

Friend of the heart kennel

Stationsstraat 170

9185 Wachtebeke

(B) België 

  • w-facebook

© 2015 by Friend of the heart. Made by Muralia