Kennelhoest

Kennelhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella bacterie. Deze Bacterie zorgt voor een zeer besmettelijke ontsteking in de voorste luchtwegen en bronchiën bij de kat of hond. U kan het vergelijken met een zware verkoudheid of griep bij de mens. Kennelhoest kan net zoals bij de menselijke griep erg variëren. Het ene huisdier zal slechts enkele keren hoesten, terwijl anderen er ernstig ziek van kunnen zijn, en het zelfs chronisch kan worden. Hoewel deze infectie zeer erg van variëren van mild tot zeer ernstig mag ze dus zeker niet onderschat worden.

Kennelhoest komt niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, enkel voor in een kennel. Elke hond of kat kan besmet worden door de Kennelhoest als hij/zij in contact komt met een besmet dier. In de meeste gevallen gebeurt dit in grote groepen dieren bij elkaar, waar er als er 1 dier de ziekte draagt, de volledige roedel besmet kan raken.

 

Wat kan u doen tegen de kennelhoest?

Als uw hond of kat besmet is met de kennelhoest is het altijd aan te raden zo snel mogelijk uw dierenarts te contacteren om de juiste behandeling toe te passen. Indien u de kennelhoest onbehandeld laat kan ze na verloop van tijd onbehandelbaar worden. Preventief kan u uw hond/kat vaccineren om besmetting te voorkomen.

Bij een goede behandeling is deze infectie echter in een paar dagen voorbij. Bij een beginnende vorm van kennelhoest kan u zelf ook al enkele dingen doen om het welzijn van uw huisdier te verbeteren en de klachten zoveel mogelijk te verminderen. Onderstaande punten kan u dan alvast toepassen :

  • Zorg voor een stof-rookvrije omgeving

  • Probeer uw hond zo min mogelijk te laten blaffen

  • Als u uw hond uitlaat: probeer dit via een tuigje of snuitband te doen, niet met een standaard halsband om de druk op de luchtpijp te vermijden.

  • Laat uw hond zoveel mogelijk rusten: niet intens spelen/rennen.

  • Vermijd contact met andere honden ( besmettelijkheid)

  • Stop tijdelijk met hondentraining tot de symptomen terug verdwenen zijn.

     

Als het hoesten na enkele dagen nog steeds aanhoud of u het gevoel hebt dat uw huisdier zijn toestand achteruit gaat en koorts ontwikkeld, contacteer dan opnieuw onmiddellijk uw dierenarts om een gepaste behandeling voor uw huisdier te bekomen.

Friend of the heart kennel

-  Golden retrievers

-  Chesapeake Bay Retrievers

-  Sociaal opgevoede honden

-  Officiëel erkend door de  

   Sint-Hubertus vereniging

Contact

Adres

Friend of the heart kennel

Stationsstraat 170

9185 Wachtebeke

(B) België 

  • w-facebook

© 2015 by Friend of the heart. Made by Muralia